Cursus Valpreventie : ‘Vallen Verleden Tijd’
Vanaf oktober 2022 start FysioZelhem de valpreventie cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ voor ouderen die valgevaarlijk zijn te trainen, met als doel om te voorkomen dát ze vallen.

Vallen vormt voor veel ouderen een belangrijk gezondheidsprobleem.
Dit kan voor ouderen het gevolg hebben dat ze niet langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ouderen zijn vaak minder goed in staat balans te houden, waardoor ze eerder vallen met soms vervelende gevolgen zoals een gebroken heup.
Ook de angst om nog eens te vallen neemt toe en deze onzekerheid vergroot juist de kans op herhaling.

Het valpreventie programma ‘Vallen Verleden Tijd’ is door het RIVM aangewezen als een bewezen effectieve training om het risico op valongevallen en de daarbij komende gevolgen te verminderen.

Tijdens de cursus worden er verschillende oefeningen uitgevoerd, waarbij coördinatie, balans en valtechnieken (veilig leren opstaan en vallen) geoefend worden.
Er wordt geoefend op een hindernisbaan waarin allerlei obstakels zitten die je in het dagelijks leven ook tegen komt, zoals drempels, verschillende soorten ondergronden, scheve stoeptegels.
Ook wordt er aandacht besteed aan dubbeltaken, denk daarbij aan iets vasthouden tijdens het lopen of lawaai wat je buiten onderweg tegen kan komen.
Het doel van de valtechnieken is om de oudere medemens weer meer fysieke en mentale zekerheid te geven in hun eigen kunnen wanneer er zich toch onverwacht een val voordoet.

De cursus is geschikt voor mensen die 10 minuten zelfstandig kunnen lopen zonder hulpmiddel én die in het afgelopen jaar (bijna) gevallen zijn of valangst en/of balansproblemen hebben.

De cursus wordt gegeven door fysiotherapeut Rianne Blom van FysioZelhem.

Deze groepstraining duurt 5 weken (twee keer per week, anderhalf uur per keer) voor 8-10 personen.
De kosten voor deze cursus worden door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende vezekering.

Voor meer informatie of inschrijving kunt u contact opnemen met Rianne Blom van FysioZelhem.
FysioZelhem - Magnoliaweg 104 – 7021 ZX – Zelhem – 0314-625333
0314-625333
Mail ons
Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

7.30 - 20.30 uur
7.30 - 19.00 uur
7.30 - 18.00 uur
7.30 - 19.30 uur
7.30 - 17.30 uur
Gesloten
Gesloten
© Fysio Zelhem